Lunch special: verse aardbeien

Aardbeien zijn niet alleen lekker zoet en sappig van smaak, maar ook supergezond! Een aardbei zit vol vezels, vitamine C en is een natuurlijke bron van suikers.

Wist u dat de aardbei eigenlijk geen vrucht is, maar een schijnvrucht? De pitjes aan de buitenkant zijn namelijk de vruchtjes. Afhankelijk van het type verschillen aardbeien in smaak, vorm en kleur. 

Wilde aardbeien komen over de gehele wereld voor, maar met name in Europa, Oost-Azië en Noord- Amerika. De bekendste Europese soort is de bosaardbei. De kleine, geurige vruchtjes worden al sinds mensenheugenis verzameld. Uit verschillende rassen zijn in de 19e en vooral 20e eeuw de vele tientallen rassen ontwikkeld zoals wij die nu kennen. 

Heeft u zich ook wel eens afgevraagd hoe het komt dat aardbeien zo lekker zoet zijn? Dit komt door het zetmeel dat in aardbeien zit. De zon zet dit om in suiker. Daardoor wordt de smaak zoet en krijgen de vruchten veel aroma. Laat de zon dus maar lekker schijnen!

Deze week is onze lunch special een broodje aardbeien met rauwe ham en balsamico. Komt u deze gezonde special ook proeven op ons zonnige terras?