Over ons

Het Cafe

Spoorzicht is een zaak voor iedereen. Voor wandelaars, stappers, kroegtijgers, lunchgasten, zakenmensen, bohemiens, bestuurders, netwerkers, niet-werkers, avonturiers, minnaars van de muze, sportlui, vrienden, buren, vrouwen en jongens.

Het café heeft geen bepaalde stijlkenmerken. De inrichting is aangepast aan de sociale functie. Dus niet hangen aan de bar, maar zitten aan kleine of grote tafels met Perzische kleedjes. Opvallend is de geheel koperen toog in het hart van de zaak.

Het bier wordt uit de muur getapt. Uw conducteur is een toegewijde gastheer/vrouw, onberispelijk en alert in de bediening.

Spoorzicht bestaat uit drie gedeelten. Wie de zaak via de entree op de hoek binnentreedt komt in een huiskamercafé dat door een gordijn kan worden afgesloten. In het midden van het café is een podium dat als loungehoek wordt gebruikt maar dat tevens plaats biedt aan artiesten, forums, gastsprekers en interviews tijdens activiteiten. Het cafégedeelte loopt door in een herenkamer c.q. vergaderkamer die tevens kan dienen als rookruimte.Uiteraard kan er één grote ruimte worden gecreëerd.

Geschiedenis

Reeds in de negentiende eeuw stond op de hoek van de Parallelweg en de Dubbele Regel in Heerenveen-Noord een fraaie uitspanning waar dorstige en hongerige gasten zich laafden aan dranken en voedzame spijzen. Bovendien konden zij er overnachten. Het etablissement droeg toen al de naam Spoorzicht. Maar niet alleen was deze herberg er voor de mens, ook paarden konden er terecht. Zij werden net als in een authentieke doorreed ververst en van water voorzien.

Spoorzicht heeft altijd gelegen op een belangrijk verkeerspunt dat in vroeger tijden het centrum van Heerenveen was. Zo was de Dubbele Regel de winkelstraat van Heerenveen, dat in 1933 fuseerde met de gemeenten Schoterland en Aengwirden. Aan het spoor Heerenveen-Leeuwarden gelegen en pal aan de hoofdinvalsweg vanuit Oudehaske toentertijd, konden reizigers niet ontsnappen aan de aandacht die de opvallend lange voorgevel van Spoorzicht trok.

Toen de voetbalclub Heerenveen haar wedstrijden nog op het oude Sportpark speelde en de nieuwe wijk De Greiden nog niet was gebouwd, reden duizenden supporters op de fiets naar Heerenveen richting J.H. Kruisstraat waaraan het veld met houten hoofdtribune (capaciteit: 500) lag. Na de wedstrijd dronken velen bij de kastelein van Spoorzicht een borrel op de goede of slechte afloop, dat maakte geen verschil.

In de loop der jaren raakte Spoorzicht enigszins in verval en voldeed de zaak niet meer aan de strengere regelgeving in de horeca. Een groep verontruste stappers trok zich het lot van Spoorzicht aan, kocht de zaak in 2008 en liet een ingrijpende renovatie uitvoeren. Het resultaat klinkt als een stationsklok en op 23 november 2010 opende het uit puin verrezen nieuwe Spoorzicht haar deuren. Voor Heerenveen-Noord betekent deze wederopbouw een prachtige opwaardering van het oude Heerenveen.

picture-8

picture-11 

Geschiedenis