Het is weer tijd voor snert!

Geschiedenis

Snert heeft een lange geschiedenis. De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca. 500 voor Christus maar werd mogelijk al vele eeuwen daarvoor in Azie bereid. In Noord-West en Oost-Europa zijn dikke varianten populair. Ook in Canada, de VS, Australie, India en het Midden-Oosten worden varianten geserveerd, soms minder gebonden dan het traditionele Nederlandse gerecht.

Samenstelling

De hoeveelheden van de diverse ingredienten kunnen varieren. Ook de samenstelling van de soep loopt uiteen. Sommige traditionele recepten voor snert geven naast spliterwten als enige groenten: knolselderij en prei, andere wortel en ui. Tegenwoordig wordt meestal naast wortel, knolselderij, prei en ui ook aardappel toegevoegd. Aardappels zorgen ervoor dat de soep dikker is en bekorten de kooktijd. De soep bevat vaak tevens varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap, karbonade of poten. Ook rookworst is een veelgebruikt ingredient.

Garnering

De erwtensoep wordt in Nederland traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek, kaas of boter. In veel families zijn pannenkoeken het traditionele dessert na erwtensoep, een traditie die ook in Scandinavische landen bekend is. In Zweden wordt dit traditioneel elke donderdag gegeten.

Snert is deze week onze lunchspecial, passend bij het weer! Komt u ook proeven?